EN ES
El Turista Optimista

el turista optimista
El Turista Optimista

Ser español El Turista Optimista is het alter ego van de Nederlandse songschrijver en muzikant Rick Treffers. Ser español (“Spaans wezen”) is zijn debuut in het Spaans en bevat tien optimistische, aanstekelijke en persoonlijke popliedjes, waarin hij als Noord-Europees observator in Spanje de mentaliteit en gewoontes van het zo paradoxale Spanje speels, met liefde en met de nodige ironie tegen het licht houdt.


CD: 12 Euro | Download: 10 Euro

Te koop via bandcamp

De teksten in pdf formaat

Pers


Top

VídeoTop

Nieuws

Volg El Turista Optimista via Facebook of Twitter, of het blog: La Maleta Del Turista

ConcertenTop

Bio

Rick Treffers El Turista Optimista is het nieuwe alter ego van de Nederlandse songschrijver en muzikant Rick Treffers. Ser español (“Spaans wezen”) is zijn debuut in het Spaans en bevat tien schaamteloos optimistische, aanstekelijke en persoonlijke popsongs, waarin hij als Noord-Europees observator de mentaliteit en gewoontes van het zo paradoxale Spanje speels tegen het licht houdt. Niet met een wijzend vingertje of een maatschappijleerboek in de hand, maar met een hoge dosis liefde, kennis van zaken, muzikaliteit en taalgevoel. Muziek, taal en Spanje vormen een rode draad in het leven en oeuvre van de Amsterdamse songsmid. Op Ser español worden deze drie sterk ontwikkelde liefdes krachtiger dan ooit tevoren gebundeld. Het betekent in veel opzichten een ferme stap voorwaarts voor Treffers, die sowieso niet bekend staat als iemand die steeds hetzelfde kunstje herhaalt.

In Spanje trad de componist, zanger en producer de afgelopen twee decennia veelvuldig op met zijn Engelstalige ingetogen droompop-ensemble Mist, was hij er een graag geziene gast bij Radio Nacional de España, bracht hij er diverse albums uit op Spaanse platenlabels en bouwde hij er zijn succesvolle huiskamerconcerteninitiatief Live in the Living uit. Na de enerverende Mist-periode (2002 – 2009), twee eigenzinnige, goed ontvangen potentiële Nederklassiekers (Het Heeft Niets Met Jou Te Maken uit 2007 en Prettige Vooruitzichten uit 2010) en een serieuze flirt in Nederland met muziek voor theater en film vond hij het tijd om zijn bakens weer, maar nu ook letterlijk, te verzetten.

Hij toog in 2011 naar zijn geliefde Spanje - dat toen al hevig in crisis verkeerde - en begon met het schrijven van opgetogen liedjes over ‘zijn’ Spanje. Die liedjes zitten vol scherpe observaties en grappige beschrijvingen van de leefwijze van de Spanjaarden. Tijdens de eerste try-outs bleek bleek al snel dat dit nieuwe repertoire als een soort spiegel voor het Spaanse publiek fungeert.

‘Ja, verrek, zo zijn wij!’, zo klinkt het vaak uit de monden van de Spaanse luisteraars.

Soms is er een buitenstaander voor nodig om de juiste vinger te leggen op bepaalde culturele eigenaardigheden. Het lied La Despedida (ciao, Inmaculada Concepción) gaat bijvoorbeeld over de extreem langdradige wijze van afscheid nemen van de Spanjaard. ‘We gaan’ betekent in Spanje in werkelijkheid ‘we gaan nog even een half uur door met praten, in de deuropening of op straat’. In de meezingbare opener No entiendo nada wordt op liefdevolle wijze de draak gestoken met het feit dat efficiëntie en directheid veel Spanjaarden vreemd is. In Los holandeses steekt Treffers de hand even in eigen boezem, de spot drijvend met Spanjeliefhebbers van Nederlandse komaf.

De liedjes zijn opgenomen en geproduceerd door Treffers zelf in Spanje en Nederland in zijn mobiele studio. De plaat werd op Mallorca gemasterd door veteraan en mede-emigrant Hay Zeelen en telt muzikale bijdragen van voormalige Mist-leden en een aantal Spaanse muzikanten en zangeressen. Via het Spaanse crowdfundingplatform Verkami haalde El Turista Optimista middelen binnen om de cd te financieren.

Ser español is een originele plaat. Een buitenlander die in vloeiend Spaans gezongen popsongs zijn visie op Spanje geeft; dat is nog niet eerder gedaan. Niet door Treffers en niet door iemand anders. Het album gaat bovendien verder dan alleen goede muziek en rake, intelligente teksten. In het huidige tijdsgewricht van maatschappelijke onzekerheid en spanning zou El Turista Optimista wel eens een verrassende, broodnodige schakel in deze economisch hachelijke tijd kunnen zijn. El Turista Optimista houdt de Spaanse moed erin.

‘Siempre me equivoco, pero nunca me desespero / El Turista Optimista siempre empieza desde cero’ (uit: El Turista Optimista)

(Ik vergis mij steeds, maar wanhoop nooit / El Turista Optimista begint elke keer weer vanaf nul). El Turista Optimista – Ser español (Skipping Records, 2013)

Algemene site: Ricktreffers.nl

Pers

Contact: mail@ricktreffers.com

TopWebsite: MH - 2013